Uprzejmie informuję, że Centralna Kapituła Krajowego Certyfikatu Szkoła Promujacą Zdrowie, po wnikliwej analizie nadesłanej dokumentacji i w uznaniu dotychczasowych osiągnięć będących wynikiem wieloletniej i systematycznej pracy, podjęła decyzję o rekomendowaniu Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy do nadania Krajowego Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie.
Od wielu już lat ZSP w Pokrzywnicy za ważny cel swojej pracy uznaje dbałość o zdrowie uczniów, nauczycieli, pracowników szkoły i społeczności lokalnej. Realizacje tych zamierzeń ułatwia nam przynależność do sieci Szkół Promujących Zdrowie.
Wg założeń szkoła promująca zdrowie to:
szkoła, która we współpracy z rodzicami uczniów i społecznością lokalną: systematycznie i planowo tworzy środowisko społeczne i fizyczne sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu społeczności szkolnej, wspiera rozwój kompetencji uczniów i pracowników w zakresie dbałości o zdrowie przez całe życie.
Elementy potrzebne do tworzenia szkoły promującej zdrowie
- Poznanie i zrozumienie koncepcji szkoły promującej zdrowie.
- Uczestnictwo i zaangażowanie społeczności szkolnej.
- Działalność szkolnego koordynatora ds. promocji zdrowia i zespołu promocji zdrowia.
- Planowanie działań i ich ewaluacja.
- Dążenie do powiązania działań w zakresie promocji zdrowia z podstawowymi celami i zadaniami szkoły.
- Współpraca ze społecznością lokalną i innymi szkołami.
Standardy szkoły promującej zdrowie
- Koncepcja pracy szkoły, jej struktura i organizacja sprzyjają uczestnictwu społeczności szkolnej w realizacji działań w zakresie promocji zdrowia oraz skuteczności i długofalowości tych działań.
- Klimat społeczny szkoły sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz rodziców uczniów.
- Szkoła realizuje edukację zdrowotną i program profilaktyki dla uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz dąży do poprawy skuteczności działań w tym zakresie.
- Warunki oraz organizacja nauki i pracy sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz współpracy z rodzicami.
W planowanie i realizację działań z zakresu promocji zdrowia zaangażowana jest cała społeczność szkolna i lokalna. Dzieki temu wspólpracujemy z wieloma specjalistami i organizacjami pozwlającymi dbać o zdrowie we wszystkich obszarach.
Uczniowie klas IV - VII Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy przystąpili do akcji „DZIEŃ CZYSTEGO POWIETRZA” , która została zorganizowana przez Fundację Ekologiczną ARKA. Celem przedsięwzięcia jest edukacja ekologiczna dzieci i młodzieży w celu przeciwdziałania niskiej emisji, której przyczyną jest palenie śmieci w domach. Przeprowadzą oni szereg działań na rzecz uświadomienia dorosłym , że wiele zależy od nas. Pierwszym była dyskusja klasy V na temat przyczyn zanieczyszczenia powietrza. Uczniowie stwierdzili, że bardzo niebezpieczne są szkodliwe pyły i gazy z kominów elektrowni, hut, zakładów chemicznych, spaliny samochodowe, rolnictwo. Równie ważne jest niewłaściwe zachowanie ludzi, którzy spalają w domowych piecach śmieci, plastiki, odzież, buty, malowane drewno i prowadzą do niskiej emisji szkodliwych dla zdrowia ludzi gazów. Warto więc informować i edukować ludzi o szkodliwości palenia śmieci w domach. Miejmy nadzieję, że niektórzy pomyślą a potem zmienią swoje zachowanie, może nie wrzucą do pieca kolejnej porcji śmieci.
W Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy 17 listopada 2017 roku zorganizowano DZIEŃ SKAKANKI. Jego celem było zachęcenie uczniów do aktywności fizycznej, do powrotu do zabaw i gier, w które przed laty grały dzieci, a obecnie są mało znane. Zauważono, że uczniowie spędzają bardzo dużo czasu przed komputerem, laptopem, telewizorem, w świecie wirtualnym. Mało natomiast na zabawach na świeżym powietrzu, na aktywności fizycznej. Uczniowie klasy VI na zajęciach kółka przyrodniczego przygotowali informacje, a następnie gazetkę na temat korzyści ze skakania na skakance, aby wszyscy mogli przekonać się, że watro to robić. Uczniowie wszystkich klas mieli możliwość skorzystania na każdej przerwie z sali gimnastycznej. Mogli tam skakać na skakance i rywalizować z innymi, kto wykona więcej przeskoków dowolną techniką. Najbardziej aktywni byli uczniowie klasy IV, którzy z wielką radością skorzystali z propozycji wspólnej zabawy. Najważniejszą korzyścią tego przedsięwzięcia jest większa aktywność fizyczna dzieci, gwarantuje ona zdrowie dzieci.
Uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy kolejny rok szkolny realizują zadania Programu Szkoły Promującej Zdrowie oraz „Trzymaj formę”. Jednym z działań jest temat dotyczący otyłości wśród dzieci i młodzieży. Wykonano gazetkę ścienną „Nie chcemy nadwagi”, gdzie ukazano zasady prawidłowego odżywiania się. Uczniowie klasy VI na zajęciach koła przyrodniczego dyskutowali na temat przyczyn otyłości. Następnie wyszukiwali w Internecie informacji na temat psychologicznych przyczyn tego ważnego problemu, który dotyczy coraz większej ilości dzieci i młodzieży oraz skutków nadwagi. Okazało się, że nie tylko różne choroby, ale także problemy w kontaktach z rówieśnikami, a nawet wykluczenie społeczne mogą spotkać dzieci otyłe. Trzeba zrobić wszystko, aby uchronić dzieci przed tym. Wykonano także plakaty ukazujące te ważne problemy, aby przekazać wiedzę wszystkim uczniom szkoły.
W ramach Programu Szkoły Promującej Zdrowie, który jest realizowany w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy w listopadzie omawiano bardzo ważny temat dotyczący drugiego śniadania. Uczeni zajmujący się żywieniem, zalecają aby rano wychodzić z domu po pierwszym śniadaniu i z drugim śniadaniem. To bardzo ważny posiłek, który daje energię na cały dzień. Jest to niezwykle ważne w przypadku dzieci i młodzieży, gdyż jest ona potrzebna na cały dzień spędzony na pracy i zabawie. Uczniowie klasy V i VI postanowili wspólnie przygotować i zjeść drugie śniadanie. Przynieśli do szkoły wiele produktów, które są niezbędne w prawidłowej diecie oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego: gruboziarniste pieczywo, masło, wędliny, warzywa, biały ser. Każdy z nich to bardzo ważny składnik odżywczy: węglowodan, białko, tłuszcz, witamina. Nie było mowy o drożdżówkach, kremie czekoladowym i innych niezbyt zdrowych produktach. Następnie w miłej atmosferze uczniowie zjedli przygotowany przez siebie posiłek. Najważniejsze, aby wiedza zdobyta w szkole była zastosowana w praktyce, aby dzieci jadły podobne posiłki w domu.
Dbając o zdrowie i ucząc zdrowego odżywiania uczniowie naszej biorą udział w różnorodnych akcjach i projektach z tym związanych. 8 listopada 2017r uczniowie klas I – III uczestniczyli w ogólnopolskiej akcji „Śniadanie daje moc”. Każde z dzieci przyniosło do szkoły swoje ulubione produkty do kanapek. Na szkolnym korytarzu przygotowano stół ze wszystkimi zgromadzonymi smakołykami. Po krótkiej pogadance dotyczącej ważności i wartości śniadania oraz odczytaniu 8 zasad zdrowego odżywiania uczniowie samodzielnie przygotowywali kanapki. Każdy starał się, aby na chlebie znalazły się wszystkie wartościowe produkty. Nie zabrakło wędlin, sera i warzyw. Takie wspólne jedzenia posiłków uczy dzieci samodzielności w czasie przygotowywania kanapek oraz kulturalnego zachowania się przy stole. Nauczyciele zwracali szczególna uwagę, aby każdy przygotował tyle, ile będzie w stanie zjeść, aby nie marnować i wyrzucać jedzenia. Zajęcia takie przynoszą uczniom wiele korzyści i radości z samodzielnej pracy. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację tego dnia.
Od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych.
W ramach nowego programu dzieci będą:
- otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne – mleko białe, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy
- brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.
Nowy „Program dla szkół” ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko.
Na realizację programu w UE przeznaczono 250 mln euro na rok szkolny, w tym:
- 100 mln euro na mleko,
- 150 mln euro na owoce i warzywa.
Polska otrzyma na rok szkolny gwarantowany budżet ze środków UE w wysokości: 11,6 mln euro na owoce i warzywa oraz 10,2 mln euro na mleko. Nad realizacją programu będzie czuwał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Od 2 października 2017r. rozpoczęły się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół. Uczniowie klas I – V Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy już mogli spróbować jabłek, gruszek, śliwek, rzodkiewek i papryki oraz białego mleka.
Na podstawie informacji ARR opracowała koordynator Krystyna Fartuch
24 października 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolny Dzień Walki z Otyłością, który wpisuje się w działalność Szkoły Promującej Zdrowie. Dzień ten stanowił okazję do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi.
Często uczniowie na drugie śniadanie przynoszą pieczywo z nutellą, słodkie batoniki, drożdżówki, tosty. Samorząd chciał zwrócić uwagę na konieczność zmiany tych niekorzystnych nawyków. Oprócz tego uczennice klasy VII obliczały wszystkim chętnym wskaźnik masy ciała, czyli BMI. Można było dzięki temu dowiedzieć się, czy nasza waga jest prawidłowa, czy już mamy nadwagę.
Światowy Dzień Walki z Otyłością jest dobrą okazją, by zacząć zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę.
SZKOLNY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ
24 października 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolny Dzień Walki z Otyłością, który wpisuje się w działalność Szkoły Promującej Zdrowie. Dzień ten stanowił okazję do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi. Często uczniowie na drugie śniadanie przynoszą pieczywo z nutellą, słodkie batoniki, drożdżówki, tosty. Samorząd chciał zwrócić uwagę na konieczność zmiany tych niekorzystnych nawyków. Oprócz tego uczennice klasy VII obliczały wszystkim chętnym wskaźnik masy ciała, czyli BMI. Można było dzięki temu dowiedzieć się, czy nasza waga jest prawidłowa, czy już mamy nadwagę.
Światowy Dzień Walki z Otyłością jest dobrą okazją, by zacząć zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę.
Opracowała Katarzyna Damrat
Każdy uczeń wie, jak ważne są dla nas owoce – nie tylko dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim – zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm. W związku z tym uczniowie klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy postanowili zrobić pyszną sałatkę owocową. Każdy przyniósł ulubione owoce. Pamiętając o zasadach przygotowywania posiłków dzieci najpierw starannie umyły owoce, a potem je pokroiły i wymieszały. Następnie przystąpiły do degustacji, na którą zaprosiły uczniów klasy I. Sałatki smakowały wyśmienicie.
26 września 2017 roku w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Pokrzywnicy odbyło się spotkanie z dietetykiem panią mgr Agnieszką Kosydor. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie klas I-III oraz przedszkolaki z Łężec. Pani dietetyk szczegółowo omówiła zasady zdrowego żywienia oraz uświadomiła dzieciom główne błędy żywieniowe prowadzące m.in. do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do wielu groźnych chorób. Podczas spotkania dzieci mogły zadawać pytania dotyczące odżywiania, segregowały produkty na zdrowe i niezdrowe oraz aktywnie uczestniczyły w zabawie: ,,PRAWDA - FAŁSZ". W trakcie zabawy Pani dietetyk czytała stwierdzenia dotyczące odżywiania, a dzieci odpowiadały, reagując ruchem, czy zdanie jest prawdziwe lub fałszywe. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją owocowych szaszłyków, które uczniowie oraz przedszkolaki wykonali samodzielnie.
|
|